Prinsjesdag! – de eerste cultuurdag

Groep 1-5

Wat een opkomst voor deze eerste Cultuurdag van dit schooljaar, echt geweldig! De middag begon met een kleine introductie, want: wat is Prinsjesdag nou eigenlijk? Een aflevering van Klokhuis gaf iedereen een kijkje in deze 3e dinsdag van September waar de Koning, De Gouden Koets, de Troonrede en de Hoedjes centraal stonden.

De grote groep werd opgedeeld in kleuters, groep 3, groep 4/5 en 6/7 en verdwenen met hun juffen in de klas om daar keihard te werken. En dat hebben ze gedaan!

_DSC0052

Groep 1/2 heeft de letter K “ontleed” en het komische verhaal gelezen van “de Kleren van de Koning”. Vraag ze er maar naar, erg geestig.

Groep 3 is aan de slag gegaan met een woordweb over Prinsjesdag met bijbehorende vragen. Er werd ook een zinderende letterbingo met plaatjes van Prinsjesdag gespeeld, met als afsluiter een rondje woordgalgje.

Groep 4/5 heeft een prinsjesdagfilm en verhaal gelezen waarna er een quiz voor beide groepen volgenden. Er was ook nog een Prinsjesdag Woordzoeker waarvan de zweetdruppels op de voorhoofden stonden.

Tijd voor een welverdiende pauze met koekjes, fruit, water en limonade. Maar niet te lang want Prinsjesdag moest voorbereid worden!

De groepen 1 t/m 3 maakten prachtige creaties voor de Hoedjesparade. Er zal nog lang over worden nagesproken, wat een creativiteit._DSC0164

Groep 4 en 5 was verantwoordelijk voor de Gouden Koets. Geen makkelijk karwei maar het resultaat was top, echt een koets om trots op te zijn.

Dank voor alle harde inzet van Cultuurcommissie en hulpouders!!

Juf Caren

Groep 6 en 7

Op de cultuurdag van zaterdag 12 september hebben de kinderen van groep 6 en 7 alles geleerd over Prinsjesdag. We begonnen de middag met een aflevering van het klokhuis. Dat het een oude aflevering was viel deze slimme leerlingen uiteraard gelijk op. Prinses Beatrix was nog koningin en nu heeft Nederland natuurlijk Koning Willem-Alexander.

We hebben gesproken over de Koning, de Minister-President en de Ministers, over de Ridderzaal, het Wilhelmus en de Gouden Koets. En natuurlijk over de troonrede. De Belgische leerlingen vertelden wie de Koning van België is en lieten de eerste regel van het volkslied horen. Siebe (België) merkte op dat die Nederlanders zich toch wel aanstellen hoor, op zo’n Prinsjesdag. Tja…..dat was een mooie aanleiding om het over de tradities te hebben. Dus spraken wij nog verder over de hoedjes, het ‘leve de Koning’, het koffertje en de balkonscène.

Voor iedere leerling lag er een werkboekje klaar met teksten en opdrachten die betrekken hebben op Prinsjesdag. De kinderen hebben zelfstandig in de boekjes gewerkt.

Na de pauze hebben we onze eigen troonredes geschreven. Dit was best heel moeilijk. Want wat is nu echt belangrijk en waar moet meer geld naar toe en waaraan wordt juist nu teveel geld besteed. En als je iets wilt veranderen, waarom dan en hoe? Moeilijke vraagstukken maar het is alle leerlingen gelukt een mooie rede te schrijven.

_DSC0217

Het spannendste van de middag was het voordragen. Op een echte troon namen de leerlingen een voor een plaats om hun troonrede voor te dragen. Ik hoop dat ondanks de vaak zachte stemmen en de vele geluiden om ons heen, de ouders hebben kunnen verstaan wat voor geweldige en originele ideeën deze kinderen hebben voor Nederland en België. Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet!

Juf Manon

_DSC0183