Themadag Paul van Loon en Marc de Bel

 

Groep 1 en 2 gingen na de gezamenlijk start direct door met nog een (prenten) boek van Paul van Loon: Dolfjes Dolle Vollemaannacht. Mooi boek met prachtige prenten! Iedereen kreeg een prent om in te kleuren en vervolgens in de juiste volgorde op het bord te hangen.

Marc de Bel kwam na de pauze aan bod met 2 grappige prentenboeken: Roodmutsje en Assepoep. Na het lezen van Roodmutsje hebben we het boek nagespeeld met een rollenspel, superleuk deden ze dat allemaal.

Met het boek Assenpoep hebben we daarna Assepoep geknutseld, helemaal goed en grappig.

Het was een gezellig en ontspannen middag en o wat zijn het allemaal heerlijke kinderen!

Groep 3 heeft hun eigen kleine boekbesprekingen gedaan. Ze durfden uiteindelijk allemaal en waren heel goed voorbereid. De een had bijv een fluit versierd, twee hadden er een soort stokpopjesverhaal nagemaakt, of tekenplaten die hielpen om het verhaal te vertellen.

Na de pauze heb ik Dolfjes Dolle Vollemaansnacht voorgelezen. Het verschil kwam naar voren tussen een stripverhaal en prentenboek en daarna mochten ze kiezen welke ze zelf gingen maken. Het moest over Dolfje of over Spik en Spek.Grappig om te zien dat kinderen die al meer lezen voor meer schrijven kiezen en de anderen voor meer tekenen.

Zo was er een Dolfje die Donald Duck tegenkwam, een Dolfje die van dieren hield en eentje die een bloem verdwijnen liet en twee over een heks. Het was een creatieve middag waar superhard gewerkt is!

Juf Janine en juf Caren

Voor deze Themadag hadden groep 4 tot en met 7 de opdracht een boek te lezen van Mark de Bel of Paul van Loon. Aan de hand van een opdrachtformulier moest hierover een presentatie worden gemaakt en gegeven. De presentatie mocht niet langer dan 5 minuten duren, moest een uitleg/samenvatting over het boek bevatten, ook werd verwacht dat de hoofdpersonen met naam en toenaam werden genoemd, tevens moest het informatie over de auteur bevatten en tenslotte moest duidelijk worden wat je van het boek vond. Juf Manon en ik hebben genoten van alle prachtige presentaties. Iedereen had duidelijk hard gewerkt, het boek gelezen en een mooi verhaal/presentatie in elkaar gezet. Sommige waren zo origineel dat we er stil van werden. Ook is het duidelijk dat we nog niet alles wisten van Mark de Bel, Paul van Loon en Hugo van Look. De leerlingen hadden de opdracht zorgvuldig gelezen en erg goed uitgevoerd.

Manon en ik zullen nog veel boeken gaan lezen dit jaar ;-))

juf Eliane

Alle leerlingen van groep vier t/m groep zeven hebben de afgelopen weken een boek gelezen van de Nederlandse schrijver Paul van Loon of de Vlaamse schrijver Marc de Bel. Vandaag vertelde ze over het boek wat zij gelezen hadden.

Ik heb allemaal geweldige presentaties gezien! Iedereen vertelde uitgebreid over de schrijver, over de hoofdpersonen en uiteraard over het verhaal. Extra knap vond ik dat iedereen het zo goed uit zijn hoofd deed!

Ook de presentatieborden waren leuk om te zien. De een was nog creatiever dan de ander. Zo zag ik mooie foto’s, plaatjes uit de boeken maar ook een geheim plaatje wat alleen bekeken mocht worden als je 18+ bent of toestemming van je ouders had. Uiteraard heb ik even gegluurd…..

Verder heb ik geleerd dat Paul van Loon altijd een zonnebril draagt omdat hij als kind niet in de zon wilde kijken en toen een zonnebril van zijn moeder kreeg. En dat de hoofdpersonen in de boeken van Marc de Bel vaak grappige namen hebben.

Kortom het was weer een geslaagde en leerzame themadag!

Dank aan alle leerlingen die zo goed hun best hebben gedaan en aan alle ouders die met veel belangstelling naar de presentaties hebben geluisterd

Ik hoop dat deze middag veel kinderen heeft geinspireerd nog een boek van een van deze schrijvers te gaan lezen!!

Manon