Kinderboekenweek 2016 – Voor Altijd Jong

CULTUURDAG DE EEKHOORN –  8 OKTOBER 2016

 Wat was het een SUCCES!!!!!

 Om even een terugblik te geven op een geslaagde dag:

Groep 1 en 2:

Brachten foto’s mee van hun opa’s en oma’s en tijdens het kringgesprek hebben ze allemaal vol enthousiasme verteld wat zij zo leuk vinden aan hun opa en oma. Sommige kids brachten ook attributen mee wat hen doet denken aan hun opa en oma. Na het verhaal ‘roodkapje’ dat werd voorgelezen door de juf.  Hebben de kinderen allemaal een stamboom gemaakt. Niet met foto’s maar met cartoons. Wie lijkt het meest op jou papa, mama, opa en oma, broer, zus, oom, tante,…….. Dit zorgde voor hilarische bomen waar nog lang om gelachen kan worden.

Groep 3:

Groep 3 had een echte oma in de klas. De oma van Julliette. Zij heeft de kinderen uit een prentenboek voorgelezen. Het boek: Wil je met mij trouwen? Gaat over een meisje dat graag wil trouwen en dan uiteindelijk trouwt met haar oma.

Tevens hadden alle kinderen een foto meegenomen van toen ze nog heel jong waren. Alle foto’s werden in de klas opgehangen en iedereen moest raden wie wie was. Niemand had het helemaal goed. Wel konden ze allemaal zien dat juf Caren en Mickey wel heel erg op elkaar leken. Aan het einde van de les hebben ze “op opa’s zolder” bekeken. Hierin vonden ze allerlei dingen die gebruikt werden in de tijd dat opa en oma nog jong waren. Een Beddenpan, stoof, letterplankje en ga zo maar door.  Vooral zwemmen was in die tijd nogal een onderneming met karretjes die de zee in werden geduwd, wat een gedoe!

Groep 4:

De kinderen van groep 4 was gevraagd om als opa en oma naar verkleed naar school te komen, om hun lievelingsboek mee te nemen en om thuis alvast na te denken en/of na te vragen hoe hun opa’s en oma’s heten. De kinderen konden goed uitleggen wat ze leuk vinden aan hun opa’s en oma’s, wat ze leuk vinden om met hen te doen en waar ze goed in waren.

Tevens kregen ze zelfs bezoek van een oma. De oma van Dasha is een Zweedse oma maar heeft 10 jaar lang in Nederland gewoond.  Ze heeft een verhaaltje voorgelezen en verteld over haar eigen leven.

Hierna hebben de kinderen allemaal iets verteld over het boek dat ze hebben meegenomen en mochten hiermee op de foto. Dit allemaal in het kader van de “leesmaanden” oktober en november. Vervolgens hebben de leerlingen gewerkt aan een stamboom. Waarbij de ene helft hoger en hoger in de boom namen bleef schrijven van betovergrootouders en de andere helft naast de boom grafstenen tekende om de familieleden onder te brengen.

 

Groep 5 en 6:

Kregen de opdracht om brieven te schrijven naar hun opa’s en/of oma’s hier zaten hele lieve en mooie brieven bij. Hierna hebben zee en stamboom gemaakt, het was erg leuk om te zien hoe de families in elkaar zitten. Ook kregen ze bezoek van de opa van Carsten. Hij heeft de kinderen verteld over zijn jeugd. Hij vertelde dat hij vroeger veel buiten speelde omdat er in zijn tijd nog geen internet en televisies waren. Ook heeft hij de kinderen geholpen met het vinden naar voorwerpen uit ‘ opa’s zolder’ het werkboekje van de kinderboekenweek.

Groep 7 en 8:

Juf Desiree begon de middag met het voorlezen van wat hoofdstukken uit “Oorlog en Vriendschap”, het kinderboekenweekgeschenk van 2016. Daarna volgde er een kringgesprek over dit thema en sommige leerlingen vertelden over hun opa of oma tijdens de oorlogsjaren. De rest van de les voor de pauze bestond uit het lezen over oude beroepen die opa’s en oma’s misschien nog wel uit hun jeugd kenden, zoals klompenmaker en hoefsmid en kruidenier. Hierbij hoorden ook nog wat korte filmpjes. Vervolgens gingen de leerlingen met de werkbladen aan de slag.

 

Alle klassen hebben na de pauze per groep een vossenjacht gedaan achter in het park van Shadowbend. De vossenjacht zat echt fantastisch in elkaar en was ontzettend goed geregeld door de cultuurcommissie.

Pinkeltje, Jip en Janneke, Kuifje, de tweeling van de kameleon, Wiske en Nijntje waren prachtig vertegenwoordigd en we hebben met zijn alle veel lol gehad met het beantwoorden van alle vragen.

Wij hopen dat alle kinderen hebben genoten tijdens deze cultuurdag,

Wij vonden het en zeer leerzame en geslaagde middag!