Schaatsen 2016

Onze cultuurdag schaatsen was een groot succes. Er kwamen veel kinderen en ouders op af en de ijsbaan was plots gevuld met lange mensen en kinderen met oranje (unox) mutsen! De verkregen strippenkaart moest afgetekend worden op verschillende punten op het ijs waarna men in de grabbelton mocht duiken. Moe van het glijden, grabbelen, vallen en opstaan was er een uitstekende koek en sopie opgezet, echt heerlijk!!
Volgend jaar weer!!

Kinderboekenweek 2016 – Voor Altijd Jong

CULTUURDAG DE EEKHOORN –  8 OKTOBER 2016

 Wat was het een SUCCES!!!!!

 Om even een terugblik te geven op een geslaagde dag:

Groep 1 en 2:

Brachten foto’s mee van hun opa’s en oma’s en tijdens het kringgesprek hebben ze allemaal vol enthousiasme verteld wat zij zo leuk vinden aan hun opa en oma. Sommige kids brachten ook attributen mee wat hen doet denken aan hun opa en oma. Na het verhaal ‘roodkapje’ dat werd voorgelezen door de juf.  Hebben de kinderen allemaal een stamboom gemaakt. Niet met foto’s maar met cartoons. Wie lijkt het meest op jou papa, mama, opa en oma, broer, zus, oom, tante,…….. Dit zorgde voor hilarische bomen waar nog lang om gelachen kan worden.

Groep 3:

Groep 3 had een echte oma in de klas. De oma van Julliette. Zij heeft de kinderen uit een prentenboek voorgelezen. Het boek: Wil je met mij trouwen? Gaat over een meisje dat graag wil trouwen en dan uiteindelijk trouwt met haar oma.

Tevens hadden alle kinderen een foto meegenomen van toen ze nog heel jong waren. Alle foto’s werden in de klas opgehangen en iedereen moest raden wie wie was. Niemand had het helemaal goed. Wel konden ze allemaal zien dat juf Caren en Mickey wel heel erg op elkaar leken. Aan het einde van de les hebben ze “op opa’s zolder” bekeken. Hierin vonden ze allerlei dingen die gebruikt werden in de tijd dat opa en oma nog jong waren. Een Beddenpan, stoof, letterplankje en ga zo maar door.  Vooral zwemmen was in die tijd nogal een onderneming met karretjes die de zee in werden geduwd, wat een gedoe!

Groep 4:

De kinderen van groep 4 was gevraagd om als opa en oma naar verkleed naar school te komen, om hun lievelingsboek mee te nemen en om thuis alvast na te denken en/of na te vragen hoe hun opa’s en oma’s heten. De kinderen konden goed uitleggen wat ze leuk vinden aan hun opa’s en oma’s, wat ze leuk vinden om met hen te doen en waar ze goed in waren.

Tevens kregen ze zelfs bezoek van een oma. De oma van Dasha is een Zweedse oma maar heeft 10 jaar lang in Nederland gewoond.  Ze heeft een verhaaltje voorgelezen en verteld over haar eigen leven.

Hierna hebben de kinderen allemaal iets verteld over het boek dat ze hebben meegenomen en mochten hiermee op de foto. Dit allemaal in het kader van de “leesmaanden” oktober en november. Vervolgens hebben de leerlingen gewerkt aan een stamboom. Waarbij de ene helft hoger en hoger in de boom namen bleef schrijven van betovergrootouders en de andere helft naast de boom grafstenen tekende om de familieleden onder te brengen.

 

Groep 5 en 6:

Kregen de opdracht om brieven te schrijven naar hun opa’s en/of oma’s hier zaten hele lieve en mooie brieven bij. Hierna hebben zee en stamboom gemaakt, het was erg leuk om te zien hoe de families in elkaar zitten. Ook kregen ze bezoek van de opa van Carsten. Hij heeft de kinderen verteld over zijn jeugd. Hij vertelde dat hij vroeger veel buiten speelde omdat er in zijn tijd nog geen internet en televisies waren. Ook heeft hij de kinderen geholpen met het vinden naar voorwerpen uit ‘ opa’s zolder’ het werkboekje van de kinderboekenweek.

Groep 7 en 8:

Juf Desiree begon de middag met het voorlezen van wat hoofdstukken uit “Oorlog en Vriendschap”, het kinderboekenweekgeschenk van 2016. Daarna volgde er een kringgesprek over dit thema en sommige leerlingen vertelden over hun opa of oma tijdens de oorlogsjaren. De rest van de les voor de pauze bestond uit het lezen over oude beroepen die opa’s en oma’s misschien nog wel uit hun jeugd kenden, zoals klompenmaker en hoefsmid en kruidenier. Hierbij hoorden ook nog wat korte filmpjes. Vervolgens gingen de leerlingen met de werkbladen aan de slag.

 

Alle klassen hebben na de pauze per groep een vossenjacht gedaan achter in het park van Shadowbend. De vossenjacht zat echt fantastisch in elkaar en was ontzettend goed geregeld door de cultuurcommissie.

Pinkeltje, Jip en Janneke, Kuifje, de tweeling van de kameleon, Wiske en Nijntje waren prachtig vertegenwoordigd en we hebben met zijn alle veel lol gehad met het beantwoorden van alle vragen.

Wij hopen dat alle kinderen hebben genoten tijdens deze cultuurdag,

Wij vonden het en zeer leerzame en geslaagde middag!

Verkeersdag

Na een gezamenlijke opening van deze Verkeerszaterdag gingen de kleuters vrijwel direct aan de slag om een aantal verkeersborden te maken die later die dag gebruikt werden in een quiz.

Er werd duidelijk dat er veel verschillende manieren zijn om naar school te komen en weer thuis: lopen, fietsen, auto en schoolbus. Met al die verschillende verkeersdeelnemers moeten er goede afspraken gemaakt worden waar iedereen zich aan moet houden.

Na de pauze hebben we in de klas onderdelen van een fiets bekeken en benoemd. Toen naar buiten om met behulp van een checklist te kijken of de eigen fiets ook al die onderdelen had (denk aan stuur, bel, zadel, spaken, velg, vork, slot, licht etc)

Tussendoor hebben we ‘De wielen van de bus zijn rond’ gezongen en het ‘BOEM’ boek gelezen. Een prentenboek over een hilarische kettingbotsing die ontstaat omdat de chauffeurs met hele andere dingen bezig zijn dan met autorijden. De kleuters weten vast nog wel een voorbeeld te noemen!

De middag werd afgesloten met een quiz waarbij de kleuters hun verkeersborden omhoog mochten houden en de oudere groepen en ouders hun kennis konden laten zien 😉

Eva, dank voor je hulp!

juf Caren

 

Na de opening heeft groep 3 eerst digitale praatplaten van school op seef gedaan. We luisterden verhalen en maakten/ bespraken opdrachten. Waar kun je bijv het beste staan, als je wilt oversteken en wat betekenen verkeersborden rond met een rode rand, driehoek met een rode rand, rond en blauw, rond en vierkant. Aansluitend daarop keken we naar kijk links, kijk rechts en nog een keer van Bassie en Adriaan. Bassie wist links en rechts elke keer weer door elkaar te halen. Heel lollig vond groep 3!
Na de pauze maakten we een werkboekje over de verkeersborden en werden alle onderdelen van de fiets benoemd. Mark (in het gips) las alle onderdelen buiten voor. De anderen keken of het op hun fiets zat. Er bleek toch wel het een en ander te missen, maar gelukkig voor iedereen zat er wel een band, stuur en zadel op hun fiets. Wel zo handig vond groep 3!
Als afsluiting in de klas hielden we een bingo met allemaal verkeersborden, tekens en regels.

Juf Janine

 

Groep 4-7  hebben vandaag een geweldige verkeersmiddag afgesloten waarin we hebben geleerd hoe we ons moeten gedragen als fietsers en als voetgangers in het verkeer.
Ook leerden we aan welke eisen onze fiets moet voldoen en wat bepaalde verkeersborden precies betekenen (onder te verdelen in gebods, verbods, aanwijzings, waarschuwings- of voorrangsborden). De kinderen van groep vier en vijf hebben hierbij gespeeld met een kwartetspel.
Heel veel dank aan Annelies, zonder wiens hulp het nooit wat geworden was. Jammer dat er maar weinig leerlingen aanwezig waren (8 en later 9 van de 15)

In groep zes en zeven hebben we naast het keuren van onze fietsen en het leren van de verkeersborden ook opgezocht wanneer de treinen rijden in Nederland en hoe je dat het beste kan opzoeken. Voor diegene die deze zomer naar Nederland gaan, de kinderen weten precies een treinreis uit te stippelen…. Daarnaast hebben we in een atlas opgezocht hoe de provincies van Nederland heten en waar de grote snelwegen lopen. Als laatste hebben we zelf een verkeersbord ontworpen.

De dag werd afgesloten met een leuke quiz van groep1/2  over de verkeersborden die we deze middag geleerd hebben.

Ook veel dank aan Suzanne en Gerjola voor de hulp!

Juf Eliane en juf Manon

Carnaval

Galerij

Alaaf!!! Februari op de Eekhoorn betekent carnaval! Na Limburg, Brabant en New Orleans waren wij aan de beurt. De Eekhoorn was deze middag omgedoopt tot “de Notenkrakers” . Wat heb ik veel mooie prinsessen, stoere cowboys, voetballers en ballerina’s gezien. … Lees verder

Themadag Paul van Loon en Marc de Bel

 

Groep 1 en 2 gingen na de gezamenlijk start direct door met nog een (prenten) boek van Paul van Loon: Dolfjes Dolle Vollemaannacht. Mooi boek met prachtige prenten! Iedereen kreeg een prent om in te kleuren en vervolgens in de juiste volgorde op het bord te hangen.

Marc de Bel kwam na de pauze aan bod met 2 grappige prentenboeken: Roodmutsje en Assepoep. Na het lezen van Roodmutsje hebben we het boek nagespeeld met een rollenspel, superleuk deden ze dat allemaal.

Met het boek Assenpoep hebben we daarna Assepoep geknutseld, helemaal goed en grappig.

Het was een gezellig en ontspannen middag en o wat zijn het allemaal heerlijke kinderen!

Groep 3 heeft hun eigen kleine boekbesprekingen gedaan. Ze durfden uiteindelijk allemaal en waren heel goed voorbereid. De een had bijv een fluit versierd, twee hadden er een soort stokpopjesverhaal nagemaakt, of tekenplaten die hielpen om het verhaal te vertellen.

Na de pauze heb ik Dolfjes Dolle Vollemaansnacht voorgelezen. Het verschil kwam naar voren tussen een stripverhaal en prentenboek en daarna mochten ze kiezen welke ze zelf gingen maken. Het moest over Dolfje of over Spik en Spek.Grappig om te zien dat kinderen die al meer lezen voor meer schrijven kiezen en de anderen voor meer tekenen.

Zo was er een Dolfje die Donald Duck tegenkwam, een Dolfje die van dieren hield en eentje die een bloem verdwijnen liet en twee over een heks. Het was een creatieve middag waar superhard gewerkt is!

Juf Janine en juf Caren

Voor deze Themadag hadden groep 4 tot en met 7 de opdracht een boek te lezen van Mark de Bel of Paul van Loon. Aan de hand van een opdrachtformulier moest hierover een presentatie worden gemaakt en gegeven. De presentatie mocht niet langer dan 5 minuten duren, moest een uitleg/samenvatting over het boek bevatten, ook werd verwacht dat de hoofdpersonen met naam en toenaam werden genoemd, tevens moest het informatie over de auteur bevatten en tenslotte moest duidelijk worden wat je van het boek vond. Juf Manon en ik hebben genoten van alle prachtige presentaties. Iedereen had duidelijk hard gewerkt, het boek gelezen en een mooi verhaal/presentatie in elkaar gezet. Sommige waren zo origineel dat we er stil van werden. Ook is het duidelijk dat we nog niet alles wisten van Mark de Bel, Paul van Loon en Hugo van Look. De leerlingen hadden de opdracht zorgvuldig gelezen en erg goed uitgevoerd.

Manon en ik zullen nog veel boeken gaan lezen dit jaar ;-))

juf Eliane

Alle leerlingen van groep vier t/m groep zeven hebben de afgelopen weken een boek gelezen van de Nederlandse schrijver Paul van Loon of de Vlaamse schrijver Marc de Bel. Vandaag vertelde ze over het boek wat zij gelezen hadden.

Ik heb allemaal geweldige presentaties gezien! Iedereen vertelde uitgebreid over de schrijver, over de hoofdpersonen en uiteraard over het verhaal. Extra knap vond ik dat iedereen het zo goed uit zijn hoofd deed!

Ook de presentatieborden waren leuk om te zien. De een was nog creatiever dan de ander. Zo zag ik mooie foto’s, plaatjes uit de boeken maar ook een geheim plaatje wat alleen bekeken mocht worden als je 18+ bent of toestemming van je ouders had. Uiteraard heb ik even gegluurd…..

Verder heb ik geleerd dat Paul van Loon altijd een zonnebril draagt omdat hij als kind niet in de zon wilde kijken en toen een zonnebril van zijn moeder kreeg. En dat de hoofdpersonen in de boeken van Marc de Bel vaak grappige namen hebben.

Kortom het was weer een geslaagde en leerzame themadag!

Dank aan alle leerlingen die zo goed hun best hebben gedaan en aan alle ouders die met veel belangstelling naar de presentaties hebben geluisterd

Ik hoop dat deze middag veel kinderen heeft geinspireerd nog een boek van een van deze schrijvers te gaan lezen!!

Manon

 

Kinderen voor Kinderen

De middag begon weer gezamenlijk met het lied Kinderen voor Kinderen waarna iedereen naar de eigen klassen ging.

Zowel de kleuters als groep 3 zijn aan de slag gegaan met het liedje: ‘op een onbewoond eiland’. We begonnen met het geheugenspel: ik ga naar een onbewoond eiland en ik neem mee’En er werd wat meegenomen: van pinguïns tot papa en mama’s tot een paard 🙂

Er werd druk geklust aan flessenpost, scrabble gespeeld en gezweet over werkbladen. Wat werd er weer hard en serieus gewerkt! Als beloning voor het harde werken konden de groepen net voor de pauze naar buiten om de schatkist te zoeken met echte gouden (chocolade) munten erin!

Na de pauze werd er gezongen en gedanst op: ‘op een onbewoond eiland’ en maakten de kinderen de mooiste creaties van klei. De middag werd afgesloten met een opvoering aan de ouders. Weer een top middag! Dank voor alle hulp lieve ouders!

Juf Janine en juf Caren

Het nieuws staat in de krant! De eerste editie van de Kinderkrant van de Eekhoorn, helemaal zelf geschreven door de kinderen van groep zes en zeven. Eerst hebben we in de klas kort besproken wat er in een krant staat en waarom mensen een krant lezen. Ook hebben we geleerd hoe een artikel is opgebouwd. Daarna kozen we democratisch de naam voor de krant (De Kinderkrant) en gingen we aan de slag! Het lokaal was veranderd in een bruisende redactie waar onderwerpen werden besproken, stukken tekst geschreven, verslaggevers op pad gingen voor interviews en ook een fotograaf rond liep. We moesten opboksen tegen deadlines, printers die niet deden wat wij wilden en dwarse computers! Nog in de laatste minuten werd er keihard gewerkt om alles te kopiëren en te nieten.
Ik vind dat de kinderen een geweldige krant hebben gemaakt met elkaar. Ze hebben samen zoveel stukken geschreven dat zelfs niet alle stukken geplaatst konden worden! Iedereen heeft zich honderd procent ingezet en het resultaat is daar!
Ik wil Annelies en Eva nog een keer extra bedanken voor hun hulp, zonder hen was het absoluut niet gelukt!

Iedere familie heeft een exemplaar gekregen en ik wens iedereen dan ook veel leesplezier toe!

Manon

_DSC0050

_DSC0037

_DSC0064

_DSC0084

_DSC0115

_DSC0138

_DSC0144

_DSC0146

_DSC0163

_DSC0174

_DSC0178

_DSC0180

Camp Cullen

Het werd hoe langer hoe natter, maar dat mocht de pret niet drukken! We hebben met zijn allen genoten van alle leuke activiteiten zoals handboogschieten, kanoen, paardrijden, klimmen, pompoenen snijden enz. Hieronder een impressie.

download-6 download-5 download-4 download-3 download-2 download-1 downloadIMG_6573 IMG_6578 IMG_6580 IMG_6593 IMG_6599 IMG_6602 IMG_6608IMG_1133 IMG_1077

Kinderboekenweek

Wat een topdag!

Je kunt je eigen ellebogen niet likken. Als je jezelf kietelt, kietelt het niet en een olifant poept 25 kilo per dag. Raar maar waar!! En zo heet ook het thema van Kinderboekenweek 2015!

Na een gezamenlijke introductie met de dansinstructie video op het ‘Raar maar waar’ lied gingen we van start met een bomvol programma.

De kleuters hadden 15 proefjes af te werken dus zijn direct van start gegaan. We hebben van alles voorbij zien komen: ballonnen waar je haar rechtovereind van gaat staan, chemische reacties met soda, water, zeep en azijn. Ook dansende rozijnen en plotseling drijvende eieren. We leerden wat een erlenmeyer is en hoe je een papier langer kunt knippen!
Gelezen hebben we over vliegtuigen en treinen en wat een piloot, stewardes, een machinist en een conducteur nou eigenlijk doen.
Groep 3 had een soortgelijk programma maar met totaal andere proefjes. Er werd voorgelezen over vleesetende planten, poepkevers en krokodillen met stenen in hun maag. Raar maar waar!
Daarna werd er getoverd met muntjes, water dat in een glas bleef hangen, een ballon die niet kapot ging van een speld en ook hier drijvende eieren!
Professor Luc kwam ons met een bezoek vereren en maakt (koude!!) sneeuw in het warme Texas weer! Raar maar waar! Dank u wel Professor Luc!
Om half vier hebben een aantal mensen nog hun slag geslagen op de boekenmarkt. Want we kunnen niet genoeg onderstrepen: lezen is zoooooo belangrijk!!
Juf Caren

Het was wederom een geslaagde cultuurdag!
Kinderboekenweek was het thema en deze week heeft dit jaar in Nederland alles te maken natuur, wetenschap en techniek, of te wel “raar maar waar”!
De leerlingen van groep 4 t/m groep 7 mochten allemaal een proefje in de klas uitvoeren. We hebben de meest geweldige experimenten voorbij zien komen. Van Smurfensnot, naar Hertentandpasta, van dansende viltstiften naar een lava lamp en van ballonnen opblazen, zonder te blazen tot er met een saté prikker in prikken zonder dat de ballon knapt!

We kregen bezoek in de klas van de professor die koude “sneeuw” voor ons maakte en dat in Texas in oktober! Hij leerde ons over endotherme en exotherme reacties en we mochten allemaal voelen hoe koud de sneeuw was.

je kunt het zo gek niet bedenken en we hebben het deze middag in onze klas gezien..

Groep 4 en 5 hebben genoten van het werkboekje “Raar maar waar” waarin ze lazen over de koekoek die eerst haar ei in een vreemd nest legt en waarvan het jong, als het uitkomt, de andere vogeltjes uit het nest duwt.

Groep 6 en 7 gingen de strijd aan in de “raar maar waar” quiz. (is het waar of niet waar?)
De stellingen als “slakken hebben vier neuzen” en een krokodil kan zijn tong niet uitsteken” zorgden voor veel hilariteit en discussie. Het leek er lange tijd op dat groep 6 zou gaan winnen maar groep 7 gaf niet op en de quiz eindigde in een gelijkspel!
En wat bleek, alle stellingen waren waar, het is tenslotte “raar maar waar”

De middag werd afgesloten met een gezellige boekenmarkt op het deck waar de kinderen boeken verkochten en/of ruilden. Vele kinderen zullen dit weekend heerlijk kunnen lezen in hun nieuw verkregen boekjes!

Eliane en Manon

IMG_0961

IMG_0885

IMG_0846

IMG_0834

IMG_0778

IMG_0769

IMG_0767

IMG_0758

IMG_0736

IMG_0726

IMG_0716

IMG_0707

IMG_0703

IMG_0694

IMG_0675

IMG_0654

Prinsjesdag! – de eerste cultuurdag

Groep 1-5

Wat een opkomst voor deze eerste Cultuurdag van dit schooljaar, echt geweldig! De middag begon met een kleine introductie, want: wat is Prinsjesdag nou eigenlijk? Een aflevering van Klokhuis gaf iedereen een kijkje in deze 3e dinsdag van September waar de Koning, De Gouden Koets, de Troonrede en de Hoedjes centraal stonden.

De grote groep werd opgedeeld in kleuters, groep 3, groep 4/5 en 6/7 en verdwenen met hun juffen in de klas om daar keihard te werken. En dat hebben ze gedaan!

_DSC0052

Groep 1/2 heeft de letter K “ontleed” en het komische verhaal gelezen van “de Kleren van de Koning”. Vraag ze er maar naar, erg geestig.

Groep 3 is aan de slag gegaan met een woordweb over Prinsjesdag met bijbehorende vragen. Er werd ook een zinderende letterbingo met plaatjes van Prinsjesdag gespeeld, met als afsluiter een rondje woordgalgje.

Groep 4/5 heeft een prinsjesdagfilm en verhaal gelezen waarna er een quiz voor beide groepen volgenden. Er was ook nog een Prinsjesdag Woordzoeker waarvan de zweetdruppels op de voorhoofden stonden.

Tijd voor een welverdiende pauze met koekjes, fruit, water en limonade. Maar niet te lang want Prinsjesdag moest voorbereid worden!

De groepen 1 t/m 3 maakten prachtige creaties voor de Hoedjesparade. Er zal nog lang over worden nagesproken, wat een creativiteit._DSC0164

Groep 4 en 5 was verantwoordelijk voor de Gouden Koets. Geen makkelijk karwei maar het resultaat was top, echt een koets om trots op te zijn.

Dank voor alle harde inzet van Cultuurcommissie en hulpouders!!

Juf Caren

Groep 6 en 7

Op de cultuurdag van zaterdag 12 september hebben de kinderen van groep 6 en 7 alles geleerd over Prinsjesdag. We begonnen de middag met een aflevering van het klokhuis. Dat het een oude aflevering was viel deze slimme leerlingen uiteraard gelijk op. Prinses Beatrix was nog koningin en nu heeft Nederland natuurlijk Koning Willem-Alexander.

We hebben gesproken over de Koning, de Minister-President en de Ministers, over de Ridderzaal, het Wilhelmus en de Gouden Koets. En natuurlijk over de troonrede. De Belgische leerlingen vertelden wie de Koning van België is en lieten de eerste regel van het volkslied horen. Siebe (België) merkte op dat die Nederlanders zich toch wel aanstellen hoor, op zo’n Prinsjesdag. Tja…..dat was een mooie aanleiding om het over de tradities te hebben. Dus spraken wij nog verder over de hoedjes, het ‘leve de Koning’, het koffertje en de balkonscène.

Voor iedere leerling lag er een werkboekje klaar met teksten en opdrachten die betrekken hebben op Prinsjesdag. De kinderen hebben zelfstandig in de boekjes gewerkt.

Na de pauze hebben we onze eigen troonredes geschreven. Dit was best heel moeilijk. Want wat is nu echt belangrijk en waar moet meer geld naar toe en waaraan wordt juist nu teveel geld besteed. En als je iets wilt veranderen, waarom dan en hoe? Moeilijke vraagstukken maar het is alle leerlingen gelukt een mooie rede te schrijven.

_DSC0217

Het spannendste van de middag was het voordragen. Op een echte troon namen de leerlingen een voor een plaats om hun troonrede voor te dragen. Ik hoop dat ondanks de vaak zachte stemmen en de vele geluiden om ons heen, de ouders hebben kunnen verstaan wat voor geweldige en originele ideeën deze kinderen hebben voor Nederland en België. Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet!

Juf Manon

_DSC0183

Prinsjesdag

De eerste cultuurdag staat in het teken van Prinsjesdag, bij deze wat achtergrond informatie:

De derde dinsdag van september is een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek en wordt Prinsjesdag genoemd. Op die dag spreekt het staatshoofd in de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in verenigde vergadering bijeen de troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Prinsjesdag is een dag die met veel rituelen gepaard gaat.

De eerste ‘Prinsjesdag’ in de betekenis waarin wij die nu kennen, vond plaats op 2 mei 1814. Hoewel de staatkundige verhoudingen sindsdien sterk veranderd zijn, is het principe van deze dag gelijk gebleven: Prinsjesdag is de dag waarop de Koning(in) ten overstaan van het parlement de troonrede uitspreekt. Tot de grondwetsherziening van 1848 was de inhoud van de troonrede officieel een zaak van de Koning; na 1848 bepaalden de ministers wat de Koning(in) zou zeggen. Het duurde echter tot na de Eerste Wereldoorlog voordat de troonrede zijn huidige karakter kreeg, een schets van de stand van zaken en een presentatie van de plannen voor het volgende parlementaire jaar. Het voorlezen van de troonrede is gelieerd aan de opening van de zitting van de Staten-Generaal, die sinds 1888 plaatsvindt op de derde dinsdag van september.

260px-Gouden_Koets_2011

Voorafgaand aan de troonrede trekt er een koninklijke stoet door Den Haag. De Koning en de belangrijkste leden van het Koninklijk Huis maken een rijtoer met de Gouden Koets respectievelijk Galaglasberline van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Dit gebruik stamt uit 1912; voor die tijd werd gebruikgemaakt van de Glazen Koets, die thans wordt gebruikt bij de generale repetitie van Prinsjesdag. De Glazen Koets zal na 2015 tevens vier jaar lang de Gouden Koets vervangen. De Gouden Koets zal in deze periode helemaal worden gerestaureerd.

De stoet vertrekt om 12.50 uur en komt aan om 13.15 uur, waarop het voorlezen van de troonrede begint. Om circa 14.00 uur begeeft de stoet zich weer terug naar het Paleis Noordeinde. Bij het vertrek van de Koning groet hij het vaandel van het krijgsmachtonderdeel dat bij het paleis is opgesteld en wordt het Wilhelmus gespeeld. Vervolgens stapt hij in de gouden koets.

Bij aankomst van de Koning bij de Ridderzaal groet hij het vaandel van het krijgsmachtonderdeel dat is opgesteld en wordt het Wilhelmus gespeeld. Vervolgens wordt hij ontvangen door de commissie van in- en uitgeleide, die het koninklijke gezelschap naar hun zitplaatsen begeleidt. De voorzitter van de Verenigde Vergadering maakt de komst van het staatshoofd bekend door het roepen van de woorden “De Koning!” Alle aanwezigen gaan hierop staan. Zodra de Koning op de troon heeft plaatsgenomen, gaat iedereen zitten. De Koning leest vervolgens de troonrede voor, die traditioneel begint met de woorden: “Leden van de Staten Generaal…” Na het lezen van de troonrede roept de voorzitter van de Verenigde Vergadering: “Leve de Koning!”, waarop alle aanwezigen antwoorden met “Hoera! Hoera! Hoera!” Vervolgens vertrekt de Koning met zijn gevolg naar de naastgelegen Koninginnekamer. Om circa 13.50 uur vertrekt de stoet weer naar het Paleis Noordeinde.

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag